FA Album cover

April 3 2015

Review of the debut full-length album “Burning Insight”

by Larsa Carlsson at Slavestate Magazine

 

 

 

 

Den 17 april är det dags. De elva låtarna skall få komma ut på marknaden en gång för alla, efter att släppts tidigare i flera olika former. Med bitigare musikbranschmuskler och skickligare PR-avdelning skall Stockholmskvintetten hitta samtliga potentiella dödsmetallgourmander.

Frantic Amber är mitt i en kombinerad sanerings- och rekonstruktionsprocess. Det mesta som handlar om information och formgivning kring bandet stinker kvarglömd pizzakartong under sängen, samtidigt som musikens utvecklingskurva stormar framåt och uppåt. Jag var beredd på ett dedikerat och spelsäkert Frantic Amber, men ”Burning insight” straffar mig hårt för alla år jag medvetet och omedvetet sett förbi ensemblens musicerande. Ignoransens dagar är definitivt förbi nu.

”Burning insight” inleder med ett högtravande hjälterocksintro, men i övrigt är sensationshungern i tillbakaläge. I ett behagligt midtempo driver Elizabeth Andrews avgrundsmörka stämma de heavy metal-anstukna dödsmetallåtarna framåt. Andrews imponerar med ett brett growlregister. Jeff Walker ställer jag fram som främsta liknelse. Men inte ens den legendariske Carcass-frontmannen skulle kunna få fram samma kvarlämnad en timme i tandläkarstolen med salivtorken i munnen-gurgel i refrängen till ”Soar”. Ett annat klanderfritt exempel på Andrews insatser är det Chris Barnes-snygga grisskriket i ”Awakening”.

Nytillkomne Mac Dalmanner (ex-Insision m fl) utför ett gediget jobb med händer och fötter. Tillsammans med det andra nytillskottet Madeleine Gullberg-Husberg har Frantic Amber en tight och starkt ljudande rytmsektion som ger gitarristerna Mio Jäger och Maria Siebecke ett utomordentligt understöd. Jäger och Siebecke är smarta nog att inte krångla till saker i onödan. En rifftuggande kompgitarr och en målande sologitarr kommer de oerhört långt med. ”Burning insight” är ett givet inslag på årsbästalistan för 2015.